Zachte kracht haalt het beste uit jou

Zachte kracht is het mooiste van twee werelden combineren. Bijvoorbeeld: je grenzen kunnen stellen en ‘nee’ zeggen, maar op zo’n manier dat het recht doet aan jou en aan de ander. Of iemand helpen en op tijd opmerken dat het jou teveel energie kost. Zachte kracht is heel aards en tegelijkertijd open in verbinding kunnen zijn. Maar hoe doe je dat?


Twee stromingen

De twee werelden die ik hierboven benoem gaan over mannelijke- en vrouwelijke energie. Even iets ontkrachten; ieder mens heeft mannelijke en vrouwelijke energie. De mannelijke energie brengt je terug bij jezelf; helpt je je af te scheiden of te onderscheiden wanneer dat nodig is. De vrouwelijke energie is je zachtheid, je vermogen om te verbinden, te begrijpen, te doorgronden. Je kent deze kwaliteiten vast wel in jezelf. En je weet misschien ook wel waar jouw eerste neiging naar uitgaat. De kunst is om beide kanten van jezelf te laten samenwerken als één geheel. Waarbij je soms wat meer mannelijke energie inzet en soms wat meer vrouwelijke; net wat er nodig is.


Een ander helpen en jezelf vergeten

Om me heen zie ik vrouwen zoveel begrip en compassie inzetten in verbinding met de ander, dat ze zichzelf vergeten. Ze verliezen zich in vrouwelijke energie. Als dat gebeurt, dan spring je ten dele uit je eigen energieveld en duik je in dat van de ander. Je energie schiet omhoog, je verliest de rust, je verankering in je basis die je in je lichaam terug vindt in je voeten, benen en onderbuik is kwijt. Herkenbaar?


De beschermingsmuur

En ken je dan ook het gevoel dat het je teveel wordt? Want geven van jezelf, kan je behoorlijk uitputten. Dan komt er onherroepelijk dat moment dat je voelt dat je weer ‘dicht’ moet. Om de weglekkende energiestroom een halt toe te roepen. Dán heb je de mannelijke energie in jezelf nodig. Op dit punt aangekomen is dat vaak alleen nog maar mogelijk door de mannelijke energie op een harde, bijna agressieve manier neer te zetten. Die energie krijgt dan de vorm van een harnas of een hek om jezelf te beschermen. Via emoties als onvrede, boosheid, teleurstelling ga je dat hek plaatsen. Ga maar eens na voor jezelf. Hoe voelt dat van binnen? En na een tijdje? Vraag jezelf eens af, hoe ver ben je eigenlijk over je grenzen heen gegaan? Het kan ook anders…


Stap 1. Voelen wat je nodig hebt

Ik nodig je uit om je mannelijke en vrouwelijke energie op een andere manier te gaan inzetten. Om je eigen juiste balans daarin te vinden. Het begint ermee dat je mag gaan voelen wat jij nodig hebt, zodat je op een natuurlijke manier kunt begrenzen. Hoe? Daarvoor heb je je lichaam nodig. Zak met je aandacht en adem naar beneden, voel je benen en je voeten op de grond. Loop rond, wikkel je voeten af, terwijl je bewust blijft ademen. Wees mild en zacht voor jezelf. Sta eens stil. Hoe voelt je lijf? En merk dan op wat je wilt. Waar ligt je verlangen? Dat is stap 1.


Stap 2. Je wensen kenbaar maken

Als je weet wat je nodig hebt dan is stap 2 dat je ervoor uit durft te komen wat je voelt en nodig hebt. Als jij je eigen behoefte in beeld hebt, ga je werken aan het bewust en liefdevol hanteren van je eigen grenzen. Door open en zacht te zijn naar jezelf kan je op diezelfde wijze vertellen dat je een andere keuze maakt. Of dat je (al is het tijdelijk) stopt met wat je doet. Omdat je voelt dat het niet klopt voor jou. Dat kan kwetsbaar zijn. Maar weet dat als jij je kwetsbaarheid laat zien, en daarmee je echtheid, je de ander ook uitnodigt om hetzelfde te doen.


De kracht van zacht

Laat het idee van kracht door het groot maken van jezelf en verbale spierballen los. Kijk van binnenuit wat er nodig is om je eigen ruimte in te nemen. Hoe je handen en voeten kunt geven aan je verlangens. Hoe je die op jouw manier en zo duidelijk mogelijk neer kunt zetten. De energie stromingen in jezelf gebruik je dan op een totaal andere manier. Waarmee transformaties op gang komen. Het mooie is dat iedereen het kan, het is soul power: de kracht van zacht.

Boeken over mannelijke en vrouwelijke energie:

Misschien vind je dit ook leuk:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *