Zelfliefde & eigenwaarde – als basis voor je leven

Zelfliefde is erg belangrijk voor hoe je je voelt. Wanneer je van jezelf houdt, laat je je minder snel uit het veld slaan door dingen die om je heen gebeuren.

Eigenliefde straal je ook uit.  Je relaties verbeteren, je voelt je lekkerder en je trekt de dingen aan die bij jou passen. Uiteindelijk ben JIJ de belangrijkste persoon in jouw leven. Dus hou van jezelf.


Wat is zelfliefde?

Zelfliefde is het waarderen van jezelf. Hierdoor doe je dingen die zorgen voor fysieke, geestelijke en spirituele groei. Eigenliefde is dynamisch, het groeit door wat je in je leven doet en denkt. Wanneer je ook je minder goede kanten kunt accepteren, met compassie naar jezelf kunt kijken, voel je je blijer. Je bent gewoonweg liever en milder voor jezelf.


Tips om je eigenliefde te stimuleren

Om je te helpen, heb ik een aantal tips voor je, gebaseerd op de filosofie van Louise Hay.

 1. Stop met oordelen. Accepteer jezelf zoals je bent. Je bent goed zoals je bent.

 2. Wees aandachtig. Wees bewust van wie je bent, wat je voelt en wilt. Mensen met veel zelfliefde, handelen op basis van wie ze zijn en waar hun hart ligt.

 3. Vergeef jezelf. Laat het verleden los. Je hebt de dingen gedaan met de kennis en ervaringen op dat moment. Nu zou je het misschien anders doen, laat dat los. Je bent gegroeid en veranderd. Dus vergeef jezelf en laat het verleden los.

 4. Stel grenzen. Je bent liever voor jezelf wanneer je grenzen stelt en nee zegt tegen dingen die niet goed voor jou zijn. Nee, tegen zaken die je uitputten of emotioneel erg belastend zijn. Luister goed naar je lichaam.

 5. Maak je geen zorgen.  Denk niet na over allerlei negatieve dingen die zouden kunnen gebeuren. Zorg voor een positief beeld van de toekomst. Je zult merken dat je je door de positieve gedachten gelijk een stuk fijner voelt.

 6. Wees lief en geduldig voor jezelf. Vaak vinden we dat we heel veel moeten en leggen we de lat voor onszelf heel hoog. Wees lief voor jezelf en geduldig. Je mag best fouten maken, je hoeft niet gelijk alles volledig te begrijpen. Bekijk jezelf met compassie.

 7. Koester liefdevolle gedachten. Door je liefdevolle gedachten aandacht te geven, groeit je zelfliefde. Wees dus lief voor jezelf en behandel jezelf als je je beste vriendin zou behandelen.

 8. Geef jezelf complimenten. Wanneer je jezelf regelmatig een schouderklopje geeft, bouw je aan je eigenwaarde. Zeg dus tegen jezelf hoe goed je het doet. Doe dat ook met kleine dingen.

 9. Vraag om hulp. Sommige dingen kun je niet alleen en op sommige momenten kan je wel wat steun gebruiken. Vraag op dat soort momenten om hulp. Benader je beste vrienden en laat je helpen. Het getuigt van kracht om om hulp te vragen. Je hoeft niet alles alleen te doen.

 10. Zorg voor je lichaam. Zorg niet alleen in geestelijk opzicht goed voor jezelf, maar zorg ook goed voor je lichaam. Kies voor voeding die bij jou past en zorg voor voldoende beweging.


Liefde is besmettelijk

Wanneer je met 1 of 2 van bovenstaande tips aan de slag gaat, zul je merken dat je jezelf meer gaat accepteren zoals je bent. Dat je meer van jezelf gaat houden. Stel je voor hoe zeer je jezelf zult waarderen, wanneer je met alle 10 de tips gaat werken.

Onthoud, liefde is besmettelijk. Wanneer je veel van jezelf houdt, straal je dat uit en moedig je anderen aan om ook van zichzelf te houden. Hoe meer je van jezelf houdt, hoe meer je ook anderen lief kunt hebben. Je zult meer mensen en omstandigheden aantrekken die jou ondersteunen in wie je bent.

Boeken over eigenwaarde en zelfliefde:

Nieuw: Online Coaching

In deze uitdagende tijd biedt Innerlijke Focus Online Coaching via Zoom.
Graag wil ik, Carla Richie (oprichter van Innerlijke Focus), tijdens deze crisis mijn kennis en ervaring inzetten om je te helpen alles wat er nu op je afkomt te verwerken. Ik zal dit doen door regelmatige nieuwe artikelen te posten, maar ook bied ik je persoonlijke Online Coaching aan.

 • Vind je geen tijd en ruimte meer voor jezelf doordat iedereen nu thuis is?
 • Zie je opeens je inkomen volledig of gedeeltelijk wegvallen?
 • Zijn je geliefden getroffen door corona?
 • Maak je je zorgen over de toekomst?
 • Voel je je eenzaam?

Er zijn veel dingen die jou op dit moment stress of verdriet kunnen opleveren. Graag bied ik je een luisterend oor en mijn kennis en ervaring om je te helpen deze moeilijke tijd door te komen.

Warme groet,

Meer over ONLINE COACHING >>

Misschien vind je dit ook leuk:


3 Reacties

 1. Bernadette schreef:

  Hallo erg mooi. Zo jammer dat mensen dit kopiëren en plakken op facebook zonder bronvermelding. En dan ook nog net doen alsof zij de schrijver zijn. Dank voor dit mooie artikel!

 2. Sandra schreef:

  Mooie tekst…. er komt inderdaad verandering op deze manier. Ik ervaar ook rust… Wel is het wennen.. de wereld om mij heen raakt mij minder. Grenzen aan geven is niet meer zo moeilijk.. Mischien is jezelf zijn een anker… Ik raak minder uit balans omdat ik niet op zoek bent.. naar iets… buiten mezelf.

  Mischien is mij verteld dat ik mij aan moest passen.. (Nu leer ik hoe belangrijk het is op mezelf te vertrouwen.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *