Eerlijkheid

Eerlijkheid is voor mij een belangrijke waarde, zowel in vriendschappen als in andere relaties. Het betekent dat je helemaal jezelf durft te zijn in de relatie en je alles durft te zeggen. Je hebt er vertrouwen in dat jouw eerlijkheid bijdraagt aan de relatie en er geen afbreuk aan doet.

Vaak verzwijgen mensen dingen die ze gedaan of gezegd hebben uit angst dat ze niet (meer) leuk gevonden worden, meestal vanuit hun eigen onzekerheid of een verminderd gevoel voor eigen waarde. Ik ben er echter van overtuigd dat wanneer je altijd eerlijk bent, je bouwt aan je relatie. Wanneer je ook de minder mooie kanten van jezelf durft te laten zien in het vertrouwen dat dit uiteindelijk je relatie niet schaadt, maar je dichter tot elkaar brengt.


Eerlijkheid duurt het langst

In onze cultuur wordt eerlijkheid gewaardeerd. Wij kennen bijvoorbeeld de uitdrukking: Eerlijkheid duurt het langst. Het gaat erover dat eerlijkheid de juiste weg is om te kiezen. Eerlijkheid verschilt echter per cultuur.

Zo zien andere culturen ons soms als die botte Hollanders. In Thailand bijvoorbeeld, waar de mensen over het algemeen goud eerlijk zijn, geldt ook het principe van gezichtsverlies. De mensen willen je graag helpen, maar zullen bijvoorbeeld nooit iets onaardigs over je kleding zeggen.


Eerlijkheid en integriteit

Voor mij hangt eerlijkheid ook samen met integriteit. Dat je betrouwbaar bent. Dat je zegt wat je doet en doet wat je zegt. Je hebt geen verborgen agenda en je bent gewoon jezelf. Wanneer je integer bent, ben je eerlijk en oprecht.


Leugentje om bestwil

Volgens mij allemaal eigenschappen die we graag in andere mensen zien, zodat we weten waar we aan toe zijn. Toch is lang niet iedereen altijd eerlijk. Soms hebben we een leugentje om bestwil, omdat we de ander niet willen kwetsen. Maar soms ook vanuit een verminderd gevoel van eigen waarde, durven we niet altijd te zeggen wat we vinden, omdat we de ander niet kwijt willen raken.

Toch denk ik dat wanneer je eerlijk zegt wat je vindt, je de ander meer respecteert, dan wanneer je zegt wat je denkt dat de ander wil horen. Ook bouw je op die manier aan een steviger fundament van je vriendschap of relatie. De ander weet wat ie aan jou heeft, omdat je zegt waar je voor staat. Door jezelf te zijn (zie ook authenticiteit- wees lekker jezelf), klopt hetgeen je zegt ook met hetgeen je uitstraalt. Dat voelen anderen.


Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel

Om er nog maar een gezegde in te gooien :-D. Wanneer je ervoor kiest om niet de waarheid te zeggen, leef je daarna in angst dat de waarheid alsnog aan het licht komt. Het is heel lastig vol te houden om al je onwaarheden te onthouden en kost veel energie. Ook daarom is het dus veel fijner voor jezelf om gewoon eerlijk te zijn.


Wees jezelf

Probeer dus altijd gewoon lekker jezelf te zijn. Wees consequent in wat je zegt en doet. En respecteer de ander om wie hij is. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, zolang je maar open kunt staan voor elkaars verschillen.

Boeken over eerlijkheid:

Op zoek naar meer balans in je leven?


Dan heb ik hier voor jou een mooi cadeautje. Dit gratis e-boek staat boordevol tips en oefeningen om meer balans in je leven te creëren. Zowel in je privéleven als op het werk.

Met uitleg over de werking van stress en wat je er zelf aan kunt doen om minder stress in je leven te ervaren.

Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt niet alleen het e-boek, maar ook wekelijkse stukjes geluk, ontspanning of vitaliteit in je mail.

Misschien vind je dit ook leuk:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *