Laat je gehechtheid los – 5 tips om te onthechten

Hoe gehecht ben jij aan materiële zaken? Of hecht jij je wellicht sterk aan relaties? Wanneer je  minder gehecht bent, zoek je je geluk minder buiten jezelf. Je zoekt je erkenning niet in het nieuwste paar schoenen of de nieuwste telefoon. Je zoekt je geluk in jezelf. Het grappige is dat hoe minder je gehecht bent, hoe meer mooie dingen er vaak op je pad komen. Je staat namelijk meer open voor andere zaken.


Gehechtheid aan spullen

Word je nou echt gelukkiger wanneer je de nieuwste spullen hebt? Een grotere TV of de nieuwste gadgets? Uit onderzoek blijkt dat je geluk slechts van korte duur is na een nieuwe aankoop. Vlak na de aankoop gaat je geluksgevoel weer terug naar het basisniveau. En dat terwijl je er waarschijnlijk wel heel hard voor gewerkt hebt, tijd die je wellicht veel beter in andere zaken had kunnen steken, zoals bijvoorbeeld het helpen van anderen. Dat is een activiteit waar je daadwerkelijk gelukkiger van wordt. Ook brengen extra spullen zorgen met zich mee, je moet ze wellicht extra verzekeren, misschien moet je ook wel harder werken om de spullen ergens te kunnen stallen.


Gehechtheid aan mensen

Naast je te hechten aan materiële dingen, kun je je ook hechten aan mensen. Natuurlijk is het goed om van andere mensen te houden en hun aanwezigheid in je leven te waarderen. Wanneer er sprake is van onvoorwaardelijke liefde, wat is er mooier dan dat? Met je hechten aan mensen, bedoel ik dat je iemand echt nodig hebt in je leven om je gelukkig te kunnen voelen. Dat je die persoon niet vrij laat zijn of haar eigen keuzes te maken. Dat je je gekwetst voelt wanneer zij niet op de manier zoals jij dat zou willen in je leven zijn. Jij geeft daarmee andere mensen macht over jouw geluk. Laat de mensen in je leven gewoon zijn zoals ze zijn en houd van hen. Daarmee laat je de liefde stromen.


Tips om gehechtheid los te laten

Wanneer je minder gehecht bent, zowel aan dingen als aan mensen, voel je je gelukkiger. Daarom hier enkele tips om dat te bereiken.

 1. Laat de behoefte om te bezitten los. Onthechting betekent: je los maken van de behoefte om ergens aan gehecht te zijn. Het betekent niet dat je niets mag bezitten of ervan mag genieten. Het betekent dat je je realiseert dat je je niet gelukkiger voelt door meer bezit, of door anderen controle over jouw geluk te geven. Doordat je dit realiseert, ga je andere doelen nastreven in je leven.

 2. Vertrouw op de kracht van het universum. Wanneer je er vertrouwen in hebt, dat alles wat je nodig hebt op je pad komt, heb je minder behoefte om je te hechten. Je voelt minder de noodzaak om dingen vast te houden en te bezitten.

 3. Onderzoek je overtuigingen. Kijk eens goed naar je overtuigingen over bezit en geluk. Wat zorgt ervoor dat jij je gelukkig voelt? Zit jouw geluk in het hebben van meer spullen? In de status van een succesvolle carrière? Ga voor jezelf na welke overtuigingen jij hebt en laat ze los. Ga voor je innerlijke geluk. Meer over overtuigingen loslaten, vind je in het artikel Leven zonder te oordelen.

 4. Onvoorwaardelijke liefde. Onthechting van mensen doe je door onvoorwaardelijk te houden van de mensen in je leven. Laat hen hun eigen keuzes maken en houd toch van ze, ook al zou het niet jouw keuze zijn geweest. Laat hen zijn, wie ze zijn.

 5. Go with the flow. Laat je mee stromen op de golven van het leven. Vecht niet tegen de dingen die je overkomen. Wanneer je je laat meevoeren op de ervaringen van het leven, voel je je blijer. Wanneer je probeert vast te houden aan wat er ooit was, creëer je je eigen lijden. Dus beweeg lekker mee met wat het leven jou te bieden heeft. Nog meer lezen over meebewegen met het leven? Lees dan: Go with the flow.

Boeken over gehechtheid loslaten:

Op zoek naar meer balans in je leven?


Dan heb ik hier voor jou een mooi cadeautje. Dit gratis e-boek staat boordevol tips en oefeningen om meer balans in je leven te creëren. Zowel in je privéleven als op het werk.

Met uitleg over de werking van stress en wat je er zelf aan kunt doen om minder stress in je leven te ervaren.

Vul je naam en e-mailadres in en je ontvangt niet alleen het e-boek, maar ook wekelijkse stukjes geluk, ontspanning of vitaliteit in je mail.

Misschien vind je dit ook leuk:


2 Reacties

 1. marja band schreef:

  Ik woon sinds een week voor het eerst in mijn leven alleen en dan te bedenken dat ik al 53 jaar ben. In de afgelopen drie jaar mijn man, mijn moeder en mijn hond verloren. Toch is dat niet de grootste pijn. De grootste pijn is dat ik het alleen zijn erg moeilijk vind. Hoe word ik gelukkig met mijzelf, zonder mijn geluk te laten afhangen van andere mensen (en zelfs een hond). Daar heb ik mijn eigen lijden gecreëerd, dat begrijp ik nu uit dit stuk. Punt 4 en 5 waren voor mij heel verhelderend. Bedankt hiervoor!

 2. Nicole schreef:

  Goede site met volwaardige tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *